Index ¦ Archives ¦ Atom ¦ RSS

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες του Βερολίνου

Τρία βιβλία στα αγγλικά τζιαι δύο δίσκοι κυπριακής μουσικής που την Κεντρική Κρατιδιακή Βιβλιοθήκη του Βερολίνου

Κάτι που αξίζει πραγματικά να κάμεις αν είσαι κάτοικος στο Βερολίνον ένι να γραφτείς στες δημόσιες βιβλιοθήκες του κρατιδίου. Βέβαια πρώτα πρέπει να διευκρινήσουμεν για ποιες βιβλιοθήκες μιλούμεν.

Στο Βερολίνον λειτουργούν γύρω στες 80 δημόσιες βιβλιοθήκες1. Κάποιες ένι ανεξάρτητες ενώ άλλες απαρτίζουν μερικά διαφορετικά δίχτυα. Εννά παρουσιάσω τα τρία σημαντικά δίχτυα.

Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου

Η πιο μεγάλη βιβλιοθήκη εν η Staatsbibliothek zu Berlin (Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου) που αννήκει στο δημόσιο Stiftung Preußischer Kulturbesitz (Ίδρυμα Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Στεγάζεται σε θκυο χτήρια στο ιστορικόν κέντρο: ένα νεομπαρόκ χτήριο στην Unter den Linden, τζιαι το προσωπικά αγαπημένο μου πιο νέο κτήριο στην πλατεία Potsdamer· χαϊδευτικά αποκαλούν το Bücherschiff2 (βιβλιόπλοιο) γιατί μοιάζει3 όντως με κρουαζιερόπλοιο.

Όσον αφορά τα περιεχόμενα, η βιβλιοθήκη ένι ευρύτερου ερευνητικού/επιστημονικού ενδιαφέροντος. Προσωπικά ήβρα σε τούτην την βιβλιοθήκη βιβλία που εχρειάστηκα στην διπλωματική μου που έν τα είσιεν καν η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

Η συνδρομή εν δωρεάν αλλά ο δανεισμός επιτρέπεται μόνον σε κάτοικους Γερμανίας.

Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες

Στο Βερολίνο λειτουργούν πέντε δημόσια ερευνητικά4 πανεπιστήμια με τις δικές τους ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

Επειδή εσπούδασα σε άλλην πόλη τζιαι όι στο Βερολίνο, έν έχω άμεσην εμπειρία με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες του Βερολίνου. Ξέρω όμως ότι δέχουνται εξωτερικά μέλη, τζιαι τουλάχιστον η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Humboldt είναι δωρεάν ακόμα τζιαι για τα εξωτερικά μέλη.

Κάπου δαμαί έν μπόρω να αποφύγω την σύγκριση με την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου – η οποία πρέπει να παραδεχτούμεν ότι εν πραγματικά αξιόλογη τζιαι ίσως η πιο φροντισμένη βιβλιοθήκη στην Κύπρο – που σε πετάσσει έξω με συνοπτικές διαδικασίες όταν αποφοιτήσεις τζιαι βάλλει αρκετά εμπόδια (οικονομικά τζιαι διοικητικά) σε όσους θέλουν να γινούν εξωτερικά μέλη.

Ένωση Δημόσιων Βιβλιοθηκών Βερολίνου

Η Verbund Öffentlicher Bibliotheken Berlins (Ένωση Δημόσιων Βιβλιοθηκών Βερολίνου) εν το δίχτυο των δημοτικών βιβλιοθηκών των δώδεκα δημοτικών διαμερισμάτων του Βερολίνου τζιαι της Zentral- und Landesbibliothek Berlin (Κεντρική Κρατιδιακή Βιβλιοθήκη).

Για κάποιον που έρκεται που την Κύπρο, τούτη εν η κατηγορία των βιβλιοθηκών που κεντρίζουν το ενδιαφερόν. Τυπικά, δημοτικές βιβλιοθήκες υπάρχουν τζιαι στην Κύπρο αλλά –με ελάχιστες εξαιρέσεις– υπολειτουργούν.

Οι δημοτικές βιβλιοθήκες του Βερολίνου υπηρετούν τον ντόπιον πληθυσμό τόσον ως προς την θεματολογία των συλλογών του, όσον τζιαι προς την γλώσσα των περιεχομένων τους.

Οι συλλογές τους επικεντρώνονται που την μιαν στην ιστορία του δημοτικού διαμερίσματος ή της πόλης, τζιαι που την άλλη στα ενδιαφέροντα των δημοτών που έν εν ερευνητές ή ακαδημαϊκοί. Παιδικά βιβλία, εμπορική λογοτεχνία, εκλαϊκευμένη επιστήμη, ταινίες, ιστορικοί χάρτες, βερολινέζικες εφημερίδες ανά τους αιώνες, θεματικές συλλογές π.χ. ΛΟΑΤ ενδιαφέροντος, βίτεογκέιμς (!), μουσικά όργανα (!!), εργαλεία για ανακαινίσεις στο σπίτιν (!!!), ακόμα τζιαι αυθεντικούς πίνακες ζωγραφικής για να εκθέσεις προσωρινά στο σαλόνιν σου!

Η γλώσσα του υλικού αντανακλά σε σημαντικόν βαθμό την γλωσσικήν τζιαι πολιτιστικήν ιδιαιτερότητα του Βερολίνου. Γενικά μιλώντας, γύρω στο 20% του πληθυσμού του Βερολίνου είναι υπήκοοι άλλων χωρών - το πιο ψηλό ποσοστό αλλοδαπού πληθυσμού στην Γερμανία. Έν έχουμε επίσημα στατιστικά για τις γλώσσες των κατοίκων της Γερμανίας5 αλλά σημαντικό ποσοστό των Γερμανών πολιτών στο Βερολίνο επίσης έχουν το λεγόμενο μεταναστευτικό υπόβαθρο τζιαι μιλούν τα γερμανικά είτε σαν ξένη γλώσσα είτε σαν δεύτερη. Στα δημοτικά διαμερίσματα όπου υπάρχει το αντίστοιχον κοινό, οι συλλογές περιλαμβάνουν πολλύν υλικό σε γλώσσες όπως τα αγγλικά, τα αράπικα, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα εβραϊκά, τα πολωνικά, τα ρώσσικα, τα βιετναμέζικα τζιαι τα περσικά. Σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα βέβαια, το μη-γερμανόγλωσσο υλικό εν πολλά περιορισμένο.

Στον ενιαίο κατάλογο της VÖBB έσιει μόλις περίπου 1700 αντικείμενα στα νέα ελληνικά· η ελληνόφωνη διασπορά στην Γερμανία μεινίσκει παραπάνω στην δυτική Γερμανία τζιαι όι στην ανατολική όπου ανήκει τζιαι το Βερολίνο. Όπως φαίνεται στην φωτογραφίαν πάνω-πάνω όμως, η συλλογή στα ελληνικά ανανεώνεται, αφού ήβρα τα θκυο τελευταία άλπουμ των δικών μας Monsieur Doumani (έσιει τζιαι Trio Tekke, νναι).

Πέρα που τα βιβλία τζιαι το άλλον υλικό που μπόρεις να δανειστείς, οι 13 δημοτικές βιβλιοθήκες έχουν τζιαι κοινωνικό ρόλο. Ανάλογα με τες τοπικές ανάγκες τζιαι τες συνθήκες (η πανδημία έκαμεν τα πράματα δύσκολα), εν τζιαι τόποι όπου μπόρεις να κάμεις πρόβα με την ερασιτεχνικήν σου μπάνταν, να συμμετάσχεις σε θεματικές λέσχες ανάγνωσης, να προτείνεις τζιαι να συμμετάσχεις σε συζητήσεις για θέματα της επικαιρότητας, τζιαι να μάθεις τεχνικά προσόντα μέσα που εργαστήρια μάθησης.

Οι παροχές της VÖBB έν τελειώνουν με το τι που βρίσκεται μέσα στες 13 βιβλιοθήκες. Σαν μέλος της, έσιεις πρόσβαση στην πιο εκτενήν συλλογικήν ψηφιακών πηγών που είδα ποττέ μου: 11 καταλόγοι ηλεκτρονικών βιβλίων τζιαι περιοδικών σε πολλές γλώσσες, 5 καταλόγοι ηχητικών βιβλίων τζιαι πλατφόρμες στρίμινγκ μουσικής, 4 καταλόγοι στρίμινκ σειρών/ταινιών/συναυλιών (κυρίως περιορισμένης διανομής τζιαι συνήθως στα γερμανικά τζιαι γαλλικά μόνο), 9 καταλόγοι ψηφιακών/βιτεογραφημένων μαθημάτων π.χ. ξένων γλωσσών, προγραμματισμού, επαγγελματικών προσόντων (αρκετά τζιαι στα αγγλικά, μερικά σε τρίτες γλώσσες), τζιαι τέλος 8 καταλόγοι με υλικόν αναφοράς όπως π.χ. η πύλη Statista, γερμανικές εγκυκλοπαίδειες, τζιαι το φουλ λεξικό Duden.

Τούτα ούλλα οι δημότες του Βερολίνου μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με μια συνδρομή που κοστίζει μόλις 10 τον χρόνο - ούτε καν 1 ευρώ τον μήνα. Μειωμένη τιμή για ομάδες όπως οι φοιτητές τζιαι οι συνταξιούχοι εννοείται, τζιαι δωρεάν για άλλες ομάδες όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.


Αν μετακομίζεις στο Βερολίνο, τότε η συνδρομή στην VÖBB αξίζει τζιαι με το παραπάνω. Η συνδρομή σε άλλες βιβλιοθήκες, όπως την Κρατική, εν πιο πολλά on need basis, αφού εξειδικεύκουνται σε πιο ακαδημαϊκά θέματα.

Μέσα στον Γεννάρη μόνο εθκιάβασα όσα βιβλία εν εθκιάβασα τον περασμένο χρόνο κυρίως μέσα που τον κατάλογο ηλεκτρονικών βιβλίων της VÖBB, αλλά τζιαι που την έντυπη συλλογή της Κεντρικής Κρατιδιακής Βιβλιοθήκης.

Ανυπομονώ πλέον να έχω πιο πολλές ευκαιρίες να συμμετάσχω στην κοινωνική πλευρά της βιβλιοθήκης. Μεγάλον λόον να μεν πούμεν, αλλά φαίνεται ότι η Γερμανία τελειώννει με την πανδημία σε 1~2 μήνες.


  1. Liste von Bibliotheken in Berlin 

  2. Das Bücherschiff am Kulturforum 

  3. Φωτογραφίες της βιβλιοθήκης στην πλατεία Potsdamer 

  4. Σε αντίθεσην με την Κύπρο, στην Γερμανία υπάρχει νομική τζιαι ουσιαστική διάκριση μεταξύ ερευνητικών τζιαι τεχνολογικών πανεπιστημίων, παρόμοια με την διάκριση ΑΕΙ τζιαι ΤΕΙ στην Ελλάδαν. 

  5. Οι Γερμανοί για λόγους κατανοητούς μεν, ασόβαρους δε, έχουν μεγάλη καχυποψία σε σχέση με την απογραφή πληθυσμού τζιαι την συλλογήν στοιχείων όμως η εθνότητα τζιαι η μητρική γλώσσα. 

Unless otherwise noted, all rights reserved by defterin on defterin. Built using Pelican. Theme based on svbhack by Giulio Fidente on github.