Index ¦ Archives ¦ Atom ¦ RSS

Δελτίον #3 - Χωρίς λόγια

Το σημερινό δελτίο προσπερνώ το. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που συνεχίζεται για δέκατη μέρα χωρίς έστω μια προσωρινήν κατάπαυσην του πυρός εξεπέρασεν τες πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μου.


Το επόμενον δελτίον προγραμματίζεται για τες 19/03/2022.


Δελτίον #2 - Μια νύχτα στο μουσείο

Περιεχόμενα του δελτίου:

Ιός

Όταν εξεκίνησα την σειρά πποστ “Things To Do in Berlin” με πρώτον θέμαν τες δημόσιες βιβλιοθήκες, είχα ήδη υπόψιν μου το δεύτερον· τα μουσεία του Βερολίνου.

Κάποιοι φίλοι είχαμεν αποφασίσει ότι θα ήταν καλή ιδέα κάθε Κυριακή να επισκεφτούμαστεν τζιαι ένα.

Η πρώτη τζιαι μόνη ως τωρά επίσκεψη έστειλεν μας όμως ούλλους στην απομόνωση λόγω συμπτωματικού COVID, οπότε η ιδέα αναβάλλεται μέχρι να μειωθεί ο κίνδυνος.

Antifa Cutting Board (podcast)

Antifa Cutting Board - podcast ep. 01: Τι συμβαίνει στην Χλώρακα;

Φαίνεται ότι η πανδημία ήταν η σπίθα που εχρειάζετουν ώστε να ξεκινήσει η εποχή των podcast στην Κύπρο. Θυμούμαι να ηχογραφούμε θκυό πιλοτικά επεισόδια με κάποιους φίλους τότε όταν εμείνισκα στην Λευκωσία, αλλά οι συνθήκες έν ήταν ώριμες.

Το Antifa Cutting Board εν ένα που τούτα που μόλις εξεκινήσαν. Κάποια παιθκιά που τον αντιφασιστικό χώρο της Λευκωσίας σχολιάζουν την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο σε έναν επίπεδο που έν πρόκειται να ακούσει κάποιος ούτε που τα παραδοσιακά μέσα ούτε σε άλλα πιο μέινστριμ podcast.

Στο πρώτον τους επεισόδιου εξηγήσαν αρκετά κατατοπιστικά τι παίζει με την κρατική πολιτική δημιουργίας γκέτο στην Χλώρακα. Τούτον το θέμα εξεκίνησε αφού έφυα ήδη που την Κύπρο τζιαι έν είχα καλήν εικόνα οπότε το επεισόδιον ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικόν.

Το αν θα συνεχίσω να το ακολουθώ έσιει να κάμει μόνο με το πώς νιώθω για την Κύπρο. Τα παιθκιά είμαι σίουρος ότι θα κάμουν εξαιρετική δουλειά.

Νέες σελίδες

Αποφάσισα να το γυρίσω σε φουλ κλασσική μπλογκόσφαιρα του 2005 τζιαι τούτον έν γίνεται χωρίς μια λίστα λινκς προς άλλα μπλογκς που παρακολουθώ: Blogroll

Περιλαββάνει φυσικά τζιαι άλλες σελίδες που παρακολουθώ, όι μόνον μπλογκς. Αλλάξαν οι τζιαιροί.


Το επόμενον δελτίον προγραμματίζεται για τες 05/03/2022.


Το όνομαν μας

Τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο έκαμα ένα σημαντικό βήμα· εξεκίνησα να συζητώ με σύμβολο ψυχικής υγείας. Ήταν μια παροχή του πανεπιστημίου που εσπούδαζα, τζιαι όταν εξεκίνησα ο λόγος ήταν ότι πλέον η φυσική μου υγεία έν μου επέτρεπε να αποδώσω στες σπουδές όπως θα έθελα. Δυσκολία πάνω στην δυσκολία οδηγήσαν με σε μιαν περίοδο βαθκειάς απελπισίας. Ωστόσο, στην πορεία εμβαθύναμεν παραπάνω τζιαι έφτασα να αντικρίζω κάποιους που τους λόγους που με οδηγούν στο να βάλλω στον εαυτόν μου στάνταρ τόσον αφύσικα ψηλά.

Μέσα που τούτην την διαδικασία έκαμα αρκετήν πρόοδο. Έν θα ελάλουν ότι εξεπέρασα το βάρος των ξένων προσδοκιών που κουβαλώ πάνω μου σαν αντιστάθμισμα της γκεοσύνης, αλλά ήταν για μένα μεγάλη επιτυχία να καταφέρω να ξεχωρίσω τις δικές μου επιθυμίες για τον εαυτόν μου τζιαι το μέλλον μου που τες προσδοκίες της οικογένειας μου.

Πρόσφατα εκόλλησα ξανά. Εν πρόοδος το ότι τωρά αναγνωρίζω ότι πολλές που τες επιλογές στην ζωή μου είχαν σαν στόχον να δώκουν στους δικούς μου κάποιον λόγον να εν περήφανοι για μέναν παρόλον που είμαι γκέι, τζιαι ήταν δικαίωση να τους ακούσω να το λαλούν οι ίδιοι ότι το ζητούν σαν αντιστάθμισμα (γιατί θεωρητικά κάμνει το πιο εύκολο για μένα να το ξεπεράσω). Τζιαι όντως, ένιωθα τόσο κοντά στο να μπόρω πλέον να απαντήσω στην πιο δύσκολη που ούλλες τες ερωτήσεις της τελευταίας συνεδρίας. Τι θέλω που τζιείνους; Την τελευταία φορά ήταν αρκετά ξεκάθαρο:

[…] νναι, έχω την απαίτηση οι γονιοί μου να μοιράζουνται την ευτυχίαν μου τζιαι να την υπερασπίζουνται αν κάποιος την αμφισβητά.

Φυσικά το τι θέλω τζιαι το τι μπόρουν να μου προσφέρουν ήταν αρκετά διαφορετικό:

[…] έν θέλω να υπερασπιστώ τούντο πράμα στον κόσμο, γιαυτόν μεν το λαλείς στην Κύπρο - τζιαι έν χρειάζεται να το ψάξω τζιάλλον […]

Τζι ενώ οι εφτομάδες που τότε επεράσαν με μεναν να νιώθω ξανά να νιώθω μιτσής, χωρίς στήριγμα που τους αθρώπους που υποτίθεται εν οι πιο κοντινοί μου, είχα τουλάχιστον την φλόγα του righteous indignation. Μια είδηση που την Ελλάδαν όμως σήμερα ήταν αρκετή να με στείλει κάμποσα στάδια πίσω.

Επέρασα δύο δεκαετίες να αποδέχουμαι, συνειδητά σε κάποιον βαθμόν, ότι έχουμεν ένα deal. Έν θα με βλάψουν άμεσα όσον το τι είμαι έν θα σπιλώσει το καλόν μας όνομα τζιαι εν θα τους βάλει στην δύσκολη θέση να πρέπει να με υπερασπιστούν σε φίλους, συγγενείς τζιαι γείτονες. Ήταν η προφορική συμφωνία μας τότε που ήμουν ακόμα ένας φοϊτσιασμένος έφηβος τζιαι που την ακολούθησα χωρίς σκέψη. Ήταν η συμφωνία που μου εξαναπροτείνονταν στο “δεύτερο κκάμινγκ άουτ” πέρσι τζιαι που μόνον πολλά δειλά τζιαι επιφυλακτικά επροσπάθησα να διαπραγματευτώ.

Η ιδέα των τελευταίων μηνών ότι τζι εγιώ δικαιούμαι να θέλω κάτι τζιαι ότι έν δικαιούνται να μου ζητούν να μεν ζήσω την ζωή μου στην χώρα που εγεννήθηκα μοιάζει τόσον σωστή, τόσον υγιής, τόσον δίκαιη. Τζιαι όμως, έν αντέχει μπροστά στην ιδέαν ότι το να είμαι ο εαυτός μου ίσως σε κάποιες συνθήκες να φέρει τους δικούς μου σε έναν τόσον τραγικό σημείο όπως για την οικογένεια στην Ελλάδα. Κάπως έτσι η φλόγα σβήνει, τζιαι η άτυπη εξορία μοιάζει ξανά η μόνη λύση που μπορεί να δουλέψει τζιαι για τα θκυο μέρη.


Οι δημόσιες βιβλιοθήκες του Βερολίνου

Τρία βιβλία στα αγγλικά τζιαι δύο δίσκοι κυπριακής μουσικής που την Κεντρική Κρατιδιακή Βιβλιοθήκη του Βερολίνου

Κάτι που αξίζει πραγματικά να κάμεις αν είσαι κάτοικος στο Βερολίνον ένι να γραφτείς στες δημόσιες βιβλιοθήκες του κρατιδίου. Βέβαια πρώτα πρέπει να διευκρινήσουμεν για ποιες βιβλιοθήκες μιλούμεν.

Στο Βερολίνον λειτουργούν γύρω στες 80 δημόσιες βιβλιοθήκες1. Κάποιες ένι ανεξάρτητες ενώ άλλες απαρτίζουν μερικά διαφορετικά δίχτυα. Εννά παρουσιάσω τα τρία σημαντικά δίχτυα.

Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου

Η πιο μεγάλη βιβλιοθήκη εν η Staatsbibliothek zu Berlin (Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου) που αννήκει στο δημόσιο Stiftung Preußischer Kulturbesitz (Ίδρυμα Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Στεγάζεται σε θκυο χτήρια στο ιστορικόν κέντρο: ένα νεομπαρόκ χτήριο στην Unter den Linden, τζιαι το προσωπικά αγαπημένο μου πιο νέο κτήριο στην πλατεία Potsdamer· χαϊδευτικά αποκαλούν το Bücherschiff2 (βιβλιόπλοιο) γιατί μοιάζει3 όντως με κρουαζιερόπλοιο.

Όσον αφορά τα περιεχόμενα, η βιβλιοθήκη ένι ευρύτερου ερευνητικού/επιστημονικού ενδιαφέροντος. Προσωπικά ήβρα σε τούτην την βιβλιοθήκη βιβλία που εχρειάστηκα στην διπλωματική μου που έν τα είσιεν καν η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

Η συνδρομή εν δωρεάν αλλά ο δανεισμός επιτρέπεται μόνον σε κάτοικους Γερμανίας.

Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες

Στο Βερολίνο λειτουργούν πέντε δημόσια ερευνητικά4 πανεπιστήμια με τις δικές τους ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

Επειδή εσπούδασα σε άλλην πόλη τζιαι όι στο Βερολίνο, έν έχω άμεσην εμπειρία με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες του Βερολίνου. Ξέρω όμως ότι δέχουνται εξωτερικά μέλη, τζιαι τουλάχιστον η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Humboldt είναι δωρεάν ακόμα τζιαι για τα εξωτερικά μέλη.

Κάπου δαμαί έν μπόρω να αποφύγω την σύγκριση με την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου – η οποία πρέπει να παραδεχτούμεν ότι εν πραγματικά αξιόλογη τζιαι ίσως η πιο φροντισμένη βιβλιοθήκη στην Κύπρο – που σε πετάσσει έξω με συνοπτικές διαδικασίες όταν αποφοιτήσεις τζιαι βάλλει αρκετά εμπόδια (οικονομικά τζιαι διοικητικά) σε όσους θέλουν να γινούν εξωτερικά μέλη.

Ένωση Δημόσιων Βιβλιοθηκών Βερολίνου

Η Verbund Öffentlicher Bibliotheken Berlins (Ένωση Δημόσιων Βιβλιοθηκών Βερολίνου) εν το δίχτυο των δημοτικών βιβλιοθηκών των δώδεκα δημοτικών διαμερισμάτων του Βερολίνου τζιαι της Zentral- und Landesbibliothek Berlin (Κεντρική Κρατιδιακή Βιβλιοθήκη).

Για κάποιον που έρκεται που την Κύπρο, τούτη εν η κατηγορία των βιβλιοθηκών που κεντρίζουν το ενδιαφερόν. Τυπικά, δημοτικές βιβλιοθήκες υπάρχουν τζιαι στην Κύπρο αλλά –με ελάχιστες εξαιρέσεις– υπολειτουργούν.

Οι δημοτικές βιβλιοθήκες του Βερολίνου υπηρετούν τον ντόπιον πληθυσμό τόσον ως προς την θεματολογία των συλλογών του, όσον τζιαι προς την γλώσσα των περιεχομένων τους.

Οι συλλογές τους επικεντρώνονται που την μιαν στην ιστορία του δημοτικού διαμερίσματος ή της πόλης, τζιαι που την άλλη στα ενδιαφέροντα των δημοτών που έν εν ερευνητές ή ακαδημαϊκοί. Παιδικά βιβλία, εμπορική λογοτεχνία, εκλαϊκευμένη επιστήμη, ταινίες, ιστορικοί χάρτες, βερολινέζικες εφημερίδες ανά τους αιώνες, θεματικές συλλογές π.χ. ΛΟΑΤ ενδιαφέροντος, βίτεογκέιμς (!), μουσικά όργανα (!!), εργαλεία για ανακαινίσεις στο σπίτιν (!!!), ακόμα τζιαι αυθεντικούς πίνακες ζωγραφικής για να εκθέσεις προσωρινά στο σαλόνιν σου!

Η γλώσσα του υλικού αντανακλά σε σημαντικόν βαθμό την γλωσσικήν τζιαι πολιτιστικήν ιδιαιτερότητα του Βερολίνου. Γενικά μιλώντας, γύρω στο 20% του πληθυσμού του Βερολίνου είναι υπήκοοι άλλων χωρών - το πιο ψηλό ποσοστό αλλοδαπού πληθυσμού στην Γερμανία. Έν έχουμε επίσημα στατιστικά για τις γλώσσες των κατοίκων της Γερμανίας5 αλλά σημαντικό ποσοστό των Γερμανών πολιτών στο Βερολίνο επίσης έχουν το λεγόμενο μεταναστευτικό υπόβαθρο τζιαι μιλούν τα γερμανικά είτε σαν ξένη γλώσσα είτε σαν δεύτερη. Στα δημοτικά διαμερίσματα όπου υπάρχει το αντίστοιχον κοινό, οι συλλογές περιλαμβάνουν πολλύν υλικό σε γλώσσες όπως τα αγγλικά, τα αράπικα, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα εβραϊκά, τα πολωνικά, τα ρώσσικα, τα βιετναμέζικα τζιαι τα περσικά. Σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα βέβαια, το μη-γερμανόγλωσσο υλικό εν πολλά περιορισμένο.

Στον ενιαίο κατάλογο της VÖBB έσιει μόλις περίπου 1700 αντικείμενα στα νέα ελληνικά· η ελληνόφωνη διασπορά στην Γερμανία μεινίσκει παραπάνω στην δυτική Γερμανία τζιαι όι στην ανατολική όπου ανήκει τζιαι το Βερολίνο. Όπως φαίνεται στην φωτογραφίαν πάνω-πάνω όμως, η συλλογή στα ελληνικά ανανεώνεται, αφού ήβρα τα θκυο τελευταία άλπουμ των δικών μας Monsieur Doumani (έσιει τζιαι Trio Tekke, νναι).

Πέρα που τα βιβλία τζιαι το άλλον υλικό που μπόρεις να δανειστείς, οι 13 δημοτικές βιβλιοθήκες έχουν τζιαι κοινωνικό ρόλο. Ανάλογα με τες τοπικές ανάγκες τζιαι τες συνθήκες (η πανδημία έκαμεν τα πράματα δύσκολα), εν τζιαι τόποι όπου μπόρεις να κάμεις πρόβα με την ερασιτεχνικήν σου μπάνταν, να συμμετάσχεις σε θεματικές λέσχες ανάγνωσης, να προτείνεις τζιαι να συμμετάσχεις σε συζητήσεις για θέματα της επικαιρότητας, τζιαι να μάθεις τεχνικά προσόντα μέσα που εργαστήρια μάθησης.

Οι παροχές της VÖBB έν τελειώνουν με το τι που βρίσκεται μέσα στες 13 βιβλιοθήκες. Σαν μέλος της, έσιεις πρόσβαση στην πιο εκτενήν συλλογικήν ψηφιακών πηγών που είδα ποττέ μου: 11 καταλόγοι ηλεκτρονικών βιβλίων τζιαι περιοδικών σε πολλές γλώσσες, 5 καταλόγοι ηχητικών βιβλίων τζιαι πλατφόρμες στρίμινγκ μουσικής, 4 καταλόγοι στρίμινκ σειρών/ταινιών/συναυλιών (κυρίως περιορισμένης διανομής τζιαι συνήθως στα γερμανικά τζιαι γαλλικά μόνο), 9 καταλόγοι ψηφιακών/βιτεογραφημένων μαθημάτων π.χ. ξένων γλωσσών, προγραμματισμού, επαγγελματικών προσόντων (αρκετά τζιαι στα αγγλικά, μερικά σε τρίτες γλώσσες), τζιαι τέλος 8 καταλόγοι με υλικόν αναφοράς όπως π.χ. η πύλη Statista, γερμανικές εγκυκλοπαίδειες, τζιαι το φουλ λεξικό Duden.

Τούτα ούλλα οι δημότες του Βερολίνου μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με μια συνδρομή που κοστίζει μόλις 10 τον χρόνο - ούτε καν 1 ευρώ τον μήνα. Μειωμένη τιμή για ομάδες όπως οι φοιτητές τζιαι οι συνταξιούχοι εννοείται, τζιαι δωρεάν για άλλες ομάδες όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.


Αν μετακομίζεις στο Βερολίνο, τότε η συνδρομή στην VÖBB αξίζει τζιαι με το παραπάνω. Η συνδρομή σε άλλες βιβλιοθήκες, όπως την Κρατική, εν πιο πολλά on need basis, αφού εξειδικεύκουνται σε πιο ακαδημαϊκά θέματα.

Μέσα στον Γεννάρη μόνο εθκιάβασα όσα βιβλία εν εθκιάβασα τον περασμένο χρόνο κυρίως μέσα που τον κατάλογο ηλεκτρονικών βιβλίων της VÖBB, αλλά τζιαι που την έντυπη συλλογή της Κεντρικής Κρατιδιακής Βιβλιοθήκης.

Ανυπομονώ πλέον να έχω πιο πολλές ευκαιρίες να συμμετάσχω στην κοινωνική πλευρά της βιβλιοθήκης. Μεγάλον λόον να μεν πούμεν, αλλά φαίνεται ότι η Γερμανία τελειώννει με την πανδημία σε 1~2 μήνες.


  1. Liste von Bibliotheken in Berlin 

  2. Das Bücherschiff am Kulturforum 

  3. Φωτογραφίες της βιβλιοθήκης στην πλατεία Potsdamer 

  4. Σε αντίθεσην με την Κύπρο, στην Γερμανία υπάρχει νομική τζιαι ουσιαστική διάκριση μεταξύ ερευνητικών τζιαι τεχνολογικών πανεπιστημίων, παρόμοια με την διάκριση ΑΕΙ τζιαι ΤΕΙ στην Ελλάδαν. 

  5. Οι Γερμανοί για λόγους κατανοητούς μεν, ασόβαρους δε, έχουν μεγάλη καχυποψία σε σχέση με την απογραφή πληθυσμού τζιαι την συλλογήν στοιχείων όμως η εθνότητα τζιαι η μητρική γλώσσα. 


Δελτίον #1 - An AI in the sky when we die

Λαλώ να δοκιμάσω κάτι νέον. Έναν νιούσλεττερ για τζιείνα τα πράματα που δύσκολα φκάλλουν ολόκληρα πποστ. Εννά προσπαθήσω να έχω έναν κάθε δεύτερον σαββατοκυρίακον. Έν εκουραστήκεν ποττέ να μου λαλούν στο πανεπιστήμιον άλλωστε ότι το γράψιμον εν σαν τον μυν τζιαι θέλει εξάσκηση. Ίσως η συστηματικότητα του νιούσλεττερ να το κάμει πκιο εύκολον να γράψω τζιαι τα πιο μιάλα πποστ που έχω υπόψιν. Auf gehts!


Περιεχόμενα του δελτίου:

Γλώσσα

Νομίζω ότι εξεκίνησεν να ξεκαθαρίζει ότι η κύρια γλώσσα του μπλοκ ένι μάλλον τα κυπριακά. Ούλλα τα ουσιαστικά πποστ ως τωρά ήταν κυπριακά τζι ενώ έχω υπόψιν κάτι που θέλω να γράψω στα εγγλέζικα (επειδή εννά κάμνει συνέχειαν αναφορά σε έναν βιβλίον που θκιαβάζω στα αγγλικά), εξεκίνησα να σκέφτουμαι ότι ίσως να το γράψω τζιαι τζιείνον στα κυπριακά. Εννοείται ότι τα γερμανικά για την ώρα εν πκιο πολλά διακοσμητικά. Ίσως να πρέπει να τα τολμήσω παραπάνω αλλά σίουρα έν μπόρω να γράψω δοκίμια στα γερμανικά ακόμα.

Βρίσκω το πάντως ενδιαφέρον που πλέον προτιμώ να γράφω για τον εαυτόν μου στην μητρικήν μου γλώσσαν. Στην εφηβείαν τζιαι στην πρώτην φάσην της ενηλικίωσης ήμουν πεπεισμένος ότι μπόρω να μιλήσω για τούτα τα πράματα πιο ελεύθερα στα αγγλικά. Κάποιοι όντως που τότε ελαλούσαν μου ότι εν επειδή επιτρέπει μου να αποστασιοποιούμαι τζιαι να νιώθω λλιόττερον ευάλωτος. Έν μου άρεσκεν τζιαι ιδιαίτερα τούτη η ερμηνεία. Ήταν εξίσου αλήθκεια ότι ήταν αγγλόφωνες πηγές τζιαι κοινότητες που με πρωτοβοηθήσαν να καταλάβω τι παίζει με μέναν τζιαι που ίσως να ανήκω.

Ίσως οι πρώτοι να είχαν κάποιον δίκαιον όμως. Τον περασμένον χρόνον έμαθα πκιο πολλά για τον εαυτόν μου απ’ ότι την προηγούμενην δεκαετίαν. Ίσως τούτον να μου έδωκεν την δυνατότηταν να μιλήσω για κάποια πράματα πιο άμεσα, πιο αδιαμεσολάβητα τζιαι η ανάγκη να βάλω μιαν απόσταση μεταξύ εμέναν τζιαι των βιωμάτων μου έν υπάρχει τόσον.

Βέβαια επειδή έν μοιράζουμαι την ιδεολογίαν του Μόντη1, σκέφτουμαι κάποτε ότι τούτον καταδικάζει το μπλοκ στο να μεν έβρει ποττέ αναγνώστες. Επειδή όμως ούτε analytics έχω, ούτε σύστημα σχολίων, εν θα μάθω ποττέ αν θκιαβάζει κανένας εχτός αν μου στείλουν ίμειλ με το κουμπούιν στο sidebar.

Τι είδα ή εθκιέβασα τελευταία

Out of Character (βιβλίο)

Το Out of Character εν το δεύτερον ρομάντζον στην σειρά True Colors της συγγραφέας Άνναμπεθ Άλπερτ.

Το βιβλίον τούτον ήταν η πρώτη φορά μετά που σχεδόν μια δεκαετία που εθκιάβασα μυθοπλασίαν που να επικεντρώνεται γύρω που μια γκέι σχέσην. Μέσα σε ούλλα τα πράματα που εδούλεψα τον τελευταίον χρόνο ήταν τζιαι τούτη η ιδέα ότι ζούμεν σε έναν αβάσταχτα στρέιτ κόσμον to begin with, τζιαι το ότι έν επροσπάθουν καν να θκιαβάσω μυθοπλασία που να αναπαραστά σχέσεις σαν τζιείνες που έχω, μάλλον έν βοηθά με την αυτοαποδοχήν.

Το Out of Character πάντως έν ένι τίποτε κοσμοϊστορικόν. Μόνον τζιαι μόνον που η περίληψη του ξεκινά με τα κλισιέ που περιλαμβάνει (“It’s friends-to-enemies-to-friends-to-lovers in this LGBTQIA+ Romance for fans of Red, White & Royal Blue and The Pros of Cons”) νομίζω κάμνει το ξεκάθαρον ότι πρόκειται απλά για μερικές ώρες ευχάριστης ανάγνωσης.

Η ιστορία ακολουθά τον Τζιάσπερ τζιαι τον Μάιλο όταν ξαναμιλούν για πρώτη φορά μετά που κάτι χρόνια, όταν εν τζιαι οι θκυο γύρω στα 21. Παιδικοί φίλοι ως το λύκειο, ώσπου ο Τζιάσπερ ανακοίνωσεν στον κόσμο ότι εν γκέι, τζιαι ο Μάιλο εξέκοψεν που μιτά του τζιαι εξεκίνησε να χώννεται πίσω που τους μπούληες που εμάχουνταν του Τζιάσπερ τζιαι τους φίλους του που το anime club. Μετά που χρόνια, ο Μάιλο εβρέθηκεν στην ανάγκην του Τζιάσπερ γιατί έχασεν τον άσπρον δράκον με τα μπλέ μάθκια που τράπουλαν του αρφού του.

Η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ των θκυο τους, κάτι που βρίσκω μιαν αρκετά δυνατήν επιλογήν, αφού η αναθέρμανση της σχέσης τους έν τζιαι για τους θκυο μια μεγάλη εσωτερική διαμάχη. Δυστυχώς όμως ξεγυμνώνει τον χαρακτήρα του Τζιάσπερ. Ο Τζιάσπερ σαν χαρακτήρας έσιει ελάχιστον βάθος, εν μόνον οριακά καλλύτερος που τούτην την καρικατούρα του Straight Gay Teen. Όπως λαλεί τζιαι το σκετσς, το σιειρόττερο πράμαν που του εσυνέβηκεν ποττέ τζιαι πρόκειται να του συμβεί στο μέλλον ένι ότι κάποιος στον δρόμον είπεν τον ππούστιην. Τα κεφάλαια του Μάιλο που την άλλην εν πολλά πιο ενδιαφέροντα. Ο Μάιλο έσιει πραγματικά εμπόδια να αντιμετωπίσει τζιαι έσιει πραγματικόν character arc.

Γενικά όμως το βιβλίο θκιαβάζεται εύκολα τζιαι τα κεφάλαια του Μάιλο τουλάχιστον αφήννουν σε λλίον να σκεφτείς αν προσεγγίζεις το βιβλίο με τούτην την διάθεση - αν σε αναγκάζει όμως. Το μόνον πράμαν που με έκαμεν να ξιώ την κκελλέν μου όμως εν οι σκηνές με σεξ. Ήταν τόσον περίεργα γραμμένες - η συγγραφέα εμπορούσεν να τα περιγράψει μόνον μεταφορικά τζιαι ακόμα τζιαι για τα προφυλακτικά εχρησιμοποίαν ευφημισμούς. Έν έχω ιδέα γιατί. Αν δεν έθελε να γράψει ερωτικήν ιστορία, ας μεν έβαλλεν σκηνές με σεξ.

The Orbital Children (μίνι σειρά)

Το The Orbital Children εν μια μίνι σειρά ή κινηματογραφική διλογία (ανάλογα πού εννά το δεις) άνιμε επιστημονικής φαντασίας του Μίτσουο Ίσο.

Στο κοντινό 2045, η Google-SpaceX επετύχαν να κάμουν τον αποικισμό του διαστήματος οικονομικά βιώσιμο με την βοήθεια υπερ-τεχνητής νοημοσύνης αλλά όταν το πιο προηγμένο ΑΙ φτάννει στο συμπέρασμα ότι για να σωθεί η ανθρωπότητα πρέπει να πεθάνουν οι αθθρώποι, τότε ο ΟΗΕ επεμβαίνει για να βάλει νομικά όρια στο πόσον έξυπνα μπορούν να είναι τα AI.

Το τι ακολουθεί έν ατέλειωτο μπλα μπλα με technobabble που κάμνει το Doctor Who να ακούεται ευφυές μπροστά του, τζιαι έναν ηθικό δίδαγμα all over the place που έν έσιει καμιά εσωτερική συνέπεια.

Βλέπεται σε έναν ή θκυο μέρες αλλά μόνον με τον νουν σβηστόν.


Τέλος του δελτίου. Το επόμενον δελτίον προγραμματίζεται για τες 19/02/2022.


  1. Έλληνες Ποιητές

    Ελάχιστοι μας διαβάζουν

    ελάχιστοι ξέρουν τη γλώσσα μας

    μένουμε αδικαίωτοι κι αχειροκρότητοι

    σ’ αυτή τη μακρινή γωνιά

    όμως αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικά.


Ατέλειωτα κκάμινκ άουτ

Τον Σεπτέβρην έγραφα ότι αφήνω πίσω μου την Κύπρον για πάντα, όι απαραίτητα σαν φυσικόν χώρον -μακάρι όι, αλλά ακόμα φοούμαι μιαν αναγκαστικήν επιστροφήν- αλλά σίουρα σαν την ιδέα ότι ένι κάπου που ανήκω.

Τότε, έναν μεγάλον μέρος της αποξένωσης μου που την Κύπρο είσιεν να κάμει με την σεξουαλικότηταν μου - με διάφορους τρόπους. Κυρίως είσιεν να κάμει με το πώς με το να ζήσω μακριά που την Κύπρο για θκυο-θκυόμιση χρόνια εκατάλαβα ξαφνικά ότι η ζωή μου ως τότε ήταν πολλά πιο καταπιεστική απ’ ότι ενόμιζα, τζιαι ας επίστευκα τότε ότι ήμουν στην πρωτοπορία της αναρχοκκουίαρ επανάστασης της ανατολικής Μεσογείου. Έν ξέρεις τες αλυσίδες σου αν δεν δοκιμάσεις να περπατήσεις.

Το πκιο δύσκολον κομμάτι τζιείνης της επίσκεψης στην Κύπρο ήταν ότι ετόλμησα να μιλήσω στην οικογένεια μου για την σχέση μου. Ενός χρόνου τότε - η πιο μακροχρόνια σχέση μου τζιαι η πιο συναισθηματικά στενή τζιαι ουσιαστική. Για μήνες εσκότωννεν με μέσα μου που έν εμπορούσα να την μοιραστώ με τα άτομα που κατα τ’ άλλα εθέλαν να μαθαίνουν νέα μου σε εβδομαδιαίαν βάσην. Έθελα να το ξέρουν, για να τελειώνουμε με τον ψευτοδιάλογον Ίντα νέα; — Ε, τα ίδια, αλλά τζιαι γιατί νναι, έχω την απαίτηση οι γονιοί μου να μοιράζουνται την ευτυχίαν μου τζιαι να την υπερασπίζουνται αν κάποιος την αμφισβητά. Το ότι εν τόσον δύσκολο για έναν γκέι πλάσμαν να παραδεχτεί τούτην την απαίτηση στον εαυτόν του πρώτα, τζιαι μετά πάρακατω εν που μόνον του χαρακτηριστικόν.

Εν τέλει, η αποκάλυψη της σχέσης εγίνηκεν την τελευταίαν στιγμή, ώστε να μεν τους δώκω την ευκαιρία να αντιδράσουν αμέσως, αλλά να προλάβω να φύω που την Κύπρο πρώτα. Δικαίωμαν μου. Είχα πιο ψηλές προσδοκίες - το τι άκουσα τες επόμενες μέρες ήταν αρκετά λλιόττερον απ’ ότι έθελα, τζιαι ας μεν ήταν ανοιχτά απορριπτικόν. Ήταν απλά ανοχή. Όι, ήταν ακόμα σιειρόττερον. Ήταν η συνειδητοποίηση ότι το τραυματικόν κκάμινκ άουτ στην εφηβεία εξιάστηκεν - ότι τζιείνος ούλλος ο πόνος τζιαι το θάρρος τότε έν εσημαίναν τίποτε στο τέλος της ημέρας. Το πρώτον που άκουσα ήταν ότι απλά υποψιάζουνταν ότι ίσως να είμαι (ακόμα;) γκέι. Όντως, που την εφηβεία εν εξαναμιλήσαμε για τίποτε προσωπικό. Έν ερωτήσαν ποττέ, έν ετόλμησα πιο πριν να μιλήσω για άλλες σχέσεις. Ήταν επίσης η εξορία για το καλόν μου: “ε, φαντάζουμαι εννά μείνεις Γερμανίαν, έννεν” τζιαι “ποιοι το ξέρουν στην Κύπρο; Έννεν ανάγκη να το μάθουν άλλοι”. Τζιαι στο τέλος, οι θκυο τους τοποθετήσεις που εκφράσασιν ξεκάθαρα τζιείνο που συνήθως μεινίσκει σαν υπονοούμενο: “έν θέλω να υπερασπιστώ τούντο πράμα στον κόσμο, γιαυτόν μεν το λαλείς στην Κύπρο - τζιαι έν χρειάζεται να το ψάξω τζιάλλον (σε πρότασην μου για συμβουλευτικήν αγωγή για γονιούς ΛΟΑΤ ατόμων) τζιαι το σιειρόττερο εγιώ εννά χαρώ να σε δω επιτυχημένον επιστήμονα.

(Για το τελευταίον, για τες απαιτήσεις πάνω στον κουίαρ κόσμο να επανορθώσουν για την ππουστοσύνην τους με το να εν εξαιρετικά επιτυχημένοι σε κάτι άλλον που θεωρείται ότι έσιει κοινωνικήν αξία, εννά ξαναγράψω. Έν το πιο μεγάλο θέμα που δουλεύκω με σύμβουλο, τζιαι πρόσφατα εδανίστηκα έναν βιβλίο που φαίνεται να ασχολείται ακριβώς με τούτον το κοινωνικόν φαινόμενο τζιαι σκέφτουμαι να το κάμω ριβιού κεφάλαιον-κεφάλαιον όσον το θκιαβάζω. Ίσως τζιείνα τα πποστ να τα γράψω στα εγγλέζικα όμως.)

Έν εγίνηκεν πκιο εύκολο το κκάμινκ άουτ επειδή το έκαμα για δεύτερη φορά τον Σεπτέβρη. Που τότε, εμεσολάβησεν ο χωρισμός. Ακόμα μια διαδικασία σε εξέλιξη, για μέναν τουλάχιστον τζιαι οι λεπτομέρειες έν έχουν θέση σε έναν δημόσιον μέσο όπως το μπλοκ. Για εφτομάες ολόκληρες απόφευγα την καθιερωμένη κλήση για να πω τα νέα μου. Έθελα να πω για τον χωρισμό, αλλά έσιει το ίδιο βάρος με το κκάμινκ άουτ. Εχώρισα με τον φίλο μου πάει να πει νναι, είμαι ακόμα γκέι. Σημαίνει ακόμα κάτι σιειρόττερο, ότι εννά ‘χουν την ευκαιρία να μοιραστούν μαζίν μου πώς νιώθουν για τούτον. Αφού δεν εμοιράζουνταν την χαράν μου όταν ήμουν σε τούτην την σχέση, τι θα μοιραστούν τωρά που ετέλειωσε; Γιατί να πρέπει να υποστώ το να μάθω αν τυχόν ίσως τωρά σιαίρουνται; Αν ανακουφιστήκαν; Ίσως ότι εν μια καλή ευκαιρία να ισιώσω τωρά; Ή έστω να αφοσιωθώ στην καριέραν μου χωρίς αντιπερισπασμούς τζιαι να γινώ ένας επιτυχημένος επιστήμονας που έν θα έσιει προσωπική ζωή;

Αν δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τζιαι οι γκέι αγαπούν, μπορούν να καταλάβουν ότι πονούν άμαν χάννουν κάποιον;

Unless otherwise noted, all rights reserved by defterin on defterin. Built using Pelican. Theme based on svbhack by Giulio Fidente on github.